Foto: Pol A. Foguet

Marc Amat, cantant, músic i compositor (Olesa de Montserrat, 28 de desembre de 1994), comença a estudiar música als tres anys,  completament fascinat pel so del violí.  Des d’aleshores, i seguint el mètode de pedagogia Suzuki, compagina fins els 18 anys l’estudi d’aquest instrument amb la formació en llenguatge musical. Progressivament, comença a experimentar amb altres instruments, influït per l’ambient musical que sempre ha envoltat casa seva: la mare, pianista i professora al Conservatori Municipal de Música de Barcelona; el pare, amb un grau superior en mandolina italiana i un grau mitjà en guitarra espanyola. És així com, mica en mica i ja de forma autodidacta, s’endinsa al món de la guitarra, el piano, l’ukelele i la veu, fins convertir-los en els seus instruments principals.

A partir dels 17 anys, comença a escriure les seves primeres cançons, amb base d’ukelele, que guarda en un calaix i que només ensenya al seu cercle més proper. Als 18 anys, escriu les primeres composicions amb piano i, als 19, amb guitarra. És ja a finals de 2014 quan forma, juntament amb la cantautora i escriptora barcelonina Hypàtia Pétriz, el duet Aneris, amb el qual tocarà part del seu repertori per primera vegada en directe. Durant prop d’un any i mig, actuen junts a diversos bars, pubs i centres cívics de Barcelona, però també a altres indrets de la geografia catalana com Teià, la Vall de Núria o Olesa de Montserrat.

Lletres íntimes; melodies lluminoses i sonoritat atmosfèrica. Així són les cançons de Marc Amat.

Paral·lelament, decideix enregistrar pel seu compte dues de les seves composicions (Plou i No n’hi ha per tant) a LDEstudis, de Valls, i rodar-ne dos videoclips, que distribueix a través de les xarxes. A finals del 2016, per motius laborals i acadèmics, decideix deixar de fer concerts, però segueix creant cançons en la intimitat, durant prop d’un any. És aleshores quan es llença a idear “Ara torno”, que es convertirà en el seu primer EP, de la mà de la discogràfica Picap. Gravat per ell mateix al seu petit estudi de gravació, enregistra durant tres mesos cinc de les seves darreres cançons, tocant-ne tots els instruments. Amat signa el seu primer contracte discogràfic i el treball surt editat per Picap. Per portar el disc als directes, s’envolta d’Els Prescindibles, amb Daniel Cortés (teclats i segones veus); Carles Puigventós (baix) i Xavi Viruega (bateria). 

La tardor de 2020, Marc Amat aparta l’ukelele i presenta Fantàstic (Picap, 2020), el seu primer disc de llarga durada. Amb la producció de Dani Ferrer (Love of Lesbian, Mi Capitán, Paula Valls), Amat publica un treball amb 10 cançons amb lletres íntimes en català, melodies lluminoses i sonoritat atmosfèrica.

Marc Amat compagina el seu projecte musical amb la vocació professional pel periodisme i l’escriptura. Format en aquesta disciplina a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, escriu setmanalment al suplement Emprenem del Diari ARA, entre altres. Recentment ha publicat “23 dies de desembre”, la seva primera novel·la periodística editada per Angle Editorial i guardonada amb el III Premi de Periodisme Literari. 

Foto: Pol A. Foguet