Qui som?

Foto: Marta Mas (@leentrelineas)

Marc Amat, cantant, músic i compositor (Olesa de Montserrat, 28 de desembre de 1994), comença a estudiar música als tres anys,  completament fascinat pel so del violí.  Des d’aleshores, i seguint el mètode de pedagogia Suzuki, compagina fins els 18 anys l’estudi d’aquest instrument amb la formació en llenguatge musical. Progressivament, comença a experimentar amb altres instruments, influït per l’ambient musical que sempre ha envoltat casa seva: la mare, pianista i professora al Conservatori Municipal de Música de Barcelona; el pare, amb un grau superior en mandolina italiana i un grau mitjà en guitarra espanyola. És així com, mica en mica i ja de forma autodidacta, s’endinsa al món de la guitarra, el piano, l’ukelele i la veu, fins convertir-los en els seus instruments principals.

A partir dels 17 anys, comença a escriure les seves primeres cançons, amb base d’ukelele, que guarda en un calaix i que només ensenya al seu cercle més proper. Als 18 anys, escriu les primeres composicions amb piano i, als 19, amb guitarra. És ja a finals de 2014 quan forma, juntament amb la cantautora i escriptora barcelonina Hypàtia Pétriz, el duet Aneris, amb el qual tocarà part del seu repertori per primera vegada en directe. Durant prop d’un any i mig, actuen junts a diversos bars, pubs i centres cívics de Barcelona, però també a altres indrets de la geografia catalana com Teià, la Vall de Núria o Olesa de Montserrat.

Lletres íntimes; melodies lluminoses i sonoritat atmosfèrica. Així són les cançons de Marc Amat.

Paral·lelament, decideix enregistrar pel seu compte dues de les seves composicions (Plou i No n’hi ha per tant) a LDEstudis, de Valls, i rodar-ne dos videoclips, que distribueix a través de les xarxes. A finals del 2016, per motius laborals i acadèmics, decideix deixar de fer concerts, però segueix creant cançons en la intimitat, durant prop d’un any. És aleshores quan es llença a idear “Ara torno”, que es convertirà en el seu primer EP, de la mà de la discogràfica Picap. Gravat per ell mateix al seu petit estudi de gravació, enregistra durant tres mesos cinc de les seves darreres cançons, tocant-ne tots els instruments.

Amb lletres íntimes i una sonoritat renovada, el cantautor d’Olesa de Montserrat presenta un treball amb cinc cançons basades en petites escenes d’instants quotidians, però que alhora aboquen a grans reflexions sobre temes transcendentals. El canvi, les ruptures i les ganes de ser feliç formen l’eix vertebrador del treball.

Marc Amat compagina la seva passió per la música amb la vocació professional pel periodisme. Format en aquesta disciplina a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, treballa actualment al Departament de Comunicació de l’Ajuntament d’Olesa, condueix el magazine matinal a l’emissora municipal Olesa Ràdio, i escriu setmanalment a l’Emprenem, el suplement d’economia del Diari ARA. També ha cursat un Màster en Periodisme Literari, Comunicació i Humanitats a la UAB.


MARC AMAT I ELS PRESCINDIBLES

Un cop presentades les cançons en solitari en diversos concerts l’estiu i la tardor de 2018, Marc Amat s’envolta de Daniel Cortés (veus i teclats); Carles Puigventós (baix) i Xavi Viruega (bateria) per portar les melodies a un altre nivell. Potent, delicat i envolvent.

Els directes de Marc Amat i Els Prescindibles són un equilibri entre energia i contenció; senzillesa i detall; festa i reflexió. Amb un set list carregat de temes d’estil indie-pop, amb lletres en català, i amb clares influències provinents del panorama musical actual del nostre país, Marc Amat i Els Prescindibles ofereixen un directe lluminós amb les cançons incloses dins el seu primer EP (Ara Torno, Picap, 2018) així com altres temes propis, alguns dels quals formaran part del proper disc de Marc Amat, que veurà la llum properament.